Πέμπτη 18 Απριλίου 2013



ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΟΓ/ΣΜΩΝ ΔΕΗ ΜΕ 40 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ.

Πρόγραμμα ως και 40 δόσεων για την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, η οποία μέχρι σήμερα έχει κάνει πάνω από ένα εκατομμύριο διακανονισμούς και ρυθμίσεις για την πληρωμή λογαριασμών.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζονται με βάση τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και σε άτομα με μηχανική υποστήριξη, ενώ δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους οικιακούς καταναλωτές να πληρώσουν με πολλαπλές δόσεις, το αίτημά τους όμως θα εξετάζεται από επιτροπές στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ.

Στο 25%
Η κάθε δόση θα είναι άτοκη και δεν θα ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ (τέλος ακινήτων). Για παράδειγμα ένας ευάλωτος καταναλωτής με συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ (χωρίς ΕΕΤΗΔΕ) θα μπορεί να αποπληρώσει σε 40 άτοκες δόσεις, των 50 ευρώ η κάθε μία.

Το πλεονέκτημα των 40 δόσεων αφορά μόνον στους ευάλωτους καταναλωτές με υψηλό βαθμό συνέπειας στις πληρωμές τους προς τη ΔΕΗ με βάση την κατηγοριοποίηση που έχει κάνει η εταιρία. Δηλαδή αφορά, όσους ήταν μέχρι σήμερα συνεπείς στην εξόφληση λογαριασμών , με ή χωρίς διακανονισμούς καθώς και όσους είχαν περισσότερες από μία ενσωματώσεις (απλήρωτους λογαριασμούς) σε επόμενο λογαριασμό ή και μία αθέτηση διακανονισμού. Πρόκειται για τις κατηγορίες «συνέπειας» 1, 2 και 3 της ΔΕΗ.

Ακολουθεί η κατηγορία 4 για «Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών», η κατηγορία 5 για «Παραβίαση μετρητή ύστερα από αποκοπή λόγω χρέους» και η 6 για «Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή ύστερα από αποκοπή ή ρευματοκλοπή». Για τις δύο πρώτες, τις κατηγορίες 4 και 5 προβλέπονται δόσεις, αλλά λιγότερες και συγκεκριμένα η ρύθμιση προβλέπει διακανονισμό με προκαταβολή 10% συν 6 άτοκες διμηνιαίες δόσεις ή 20% προκαταβολή συν 4 άτοκες διμηνιαίες δόσεις.

Οι αλλαγές
Στο προηγούμενο πρόγραμμα οι κατηγορίες 1,2 και 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 και 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα, ενώ οι λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 και 5 έπρεπε να καταβάλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις, αντίστοιχα.

Για την κατηγορία 6 (παραβιάσεις μετρητών και ρευματοκλοπές) δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή και οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων.

Ας σημειωθεί ότι τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο) όπως και τους καλοκαιρινούς (Ιούλιο και Αύγουστο) δεν γίνεται διακοπή ρεύματος σε πελάτες με ΚΟΤ, ενώ διακοπή δεν γίνεται στις ομάδες πελατών που έχουν εξάρτηση από μηχανικά μέσα.

Ευάλωτοι Καταναλωτές - Δικαιούχοι ΚΟΤ
Ανεργοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή άτομα με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ/τέκνο ως τα δύο παιδιά και κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.500 kWh./τετράμηνο.

Tρίτεκνοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ και κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.700 kWh/τετράμηνο.

Άτομα με αναπηρία από 67% και πάνω, με οικογενειακό εισόδημα ως 23.500 ευρώ/ετησίως και κατανάλωση ημέρας 200kWh ? 1.700kWh/τετράμηνο.

Άτομα που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης με οικογενειακό εισόδημα ως 30.000 ευρώ/ετησίως και τετραμηνιαία κατανάλωση ως 2.000 kWh.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι φοροοφειλέτες μπορεί να διωχθούν για χρέη από 5.000 έως 10.000 ευρώ που έχουν βεβαιωθεί από τις Δ.Ο.Υ. και πριν από την 31 Μαρτίου 2011 (ημερομηνία ισχύος του Ν. 3943/2011), χωρίς αυτό να παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 7) και τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 1).

Αυτό υπογραμμίζει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος του οικονομικού εγκλήματος, Νίκος Παντελής, προς το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι, η γνωμοδότηση του κ. Παντελή «ανοίγει το δρόμο» για την κατάθεση εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων ποινικών διώξεων σε βάρος φοροοφειλετών, κατόπιν παραγγελίας των διευθυντών των ΔΟΥ και των τελωνείων, ενώ παράλληλα θα «μπλοκάρουν» για ακόμη μια φορά τα ήδη βεβαρημένα δικαστήρια της χώρας.

Πάντως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση στα 10.000 ευρώ του ορίου οφειλών πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται οι διατάξεις για άσκηση ποινικών διώξεων, αίτημα που η τρόικα φέρεται να βλέπει θετικά.

Ειδικότερα, μετά την ημερομηνία ισχύος του Ν. 3943/2011 (31.3.2011) όποιος δεν καταβάλει τα βεβαιωμένα χρέη στις ΔΟΥ και τα τελωνειακά χρέη από 5.000-10.000 ευρώ προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος.

Δηλαδή, με τον επίμαχο νόμο του 2011 το έγκλημα της μη καταβολής φόρων, τελωνειακών δασμών, κ.λπ. έγινε «διαρκές ή εν πάση περιπτώσει ημι-διαρκές ενόσω διαρκεί η σχετική παράλειψη» εξόφλησης των χρεών.

Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη γνώμη της για το εάν το άρθρο 3, παράγραφος 1γ του Ν. 3943/2011 καταλαμβάνει και χρέη από πέντε έως δέκα χιλιάδες ευρώ που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα πριν από την 31.3.2011, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 3943/2011.

Ο κ. Παντελής αναφέρει στη γνωμοδότησή του ότι «ο Ν. 3943/2011, την διαρκούσα παράλειψη καταβολής των βεβαιωμένων στο δημόσιο χρεών, την κατέστησε διαρκές (ή έστω ημι-διαρκές) έγκλημα».

Έτσι, συνεχίζει ο εισαγγελικός λειτουργός, «η παράλειψη καταβολής των ήδη ληξιπρόθεσμων κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού χρεών και η συνέχιση της παράλειψης αυτής ένα τετράμηνο μετά, νομιμοποιεί τον νομοθέτη να ορίσει ως χρόνο τέλεσης του σχετικού εγκλήματος, τον συγκεκριμένο χρόνο που ακολουθεί, κρίνοντας ότι αυτός είναι ο κρίσιμος για την θεμελίωση και ολοκλήρωση της αξιόποινης προσβολής της περιουσίας του δημοσίου».

Η επιλογή αυτή, προσθέτει ο κ. Παντελής, «δεν αντίκειται στα άρθρα 7 του Συντάγματος και 1 του Ποινικού Κώδικα».

Ακόμη, ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει ότι με τον επίμαχο νόμο 3943/2011 «επιχειρείται ήδη μια νέα οριοθέτηση των στοιχείων της αντικειμενικής υπόστασης του σχετικού εγκλήματος».

Αυτό, «οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ποινικοποίηση της μη καταβολής ήδη ληξιπρόθεσμων (από κάθε αιτία) χρεών κατά τον χρόνο ενάρξεως της ισχύος του Ν. 3943/2011 συνολικού ποσού ανώτερου των 5.000 ευρώ, δεν ενέχει στοιχεία αναδρομικής θεμελίωσης του αξιόποινου και συνεπώς είναι επιτρεπτή».

Συμπερασματικά και απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «ληξιπρόθεσμα κατά την 31.3.2011 (από κάθε αιτία) χρέη προς το Δημόσιο και τους λοιπούς οργανισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 του Ν. 1882/1990, συνολικού ποσού ανώτερου των 5.000 ευρώ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο ταμείο μέχρι την 31.7.2011, συγκροτούν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος που προβλέπεται από το εδάφιο α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του Ν. 1882/1990, όπως αυτό ισχύει και οι υπαίτιοι μπορούν να καταμηνυθούν, χωρίς να τίθεται ζήτημα αναδρομικής θεμελίωσης αξιόποινου ή αναδρομικής εφαρμογής δυσμενέστερου ποινικού νόμου στην περίπτωση αυτή».

Μάλιστα, επισημαίνει ο κ. Παντελής, είναι αδιάφορος ο χρόνος βεβαίωσης των χρεών, καθώς ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση.

Επιπροσθέτως, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι «τα ίδια ισχύουν και για τα προγενέστερα της ημερομηνίας αυτής (31.3.2011) ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, υπό την αυτονόητη όμως προϋπόθεση ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχει υποβληθεί κατά του υπαιτίου η σχετική μηνυτήρια αναφορά, περίπτωση η οποία εξ αντικειμένου αποκλείεται, ενόψει του ότι υπό το προϊσχύσαν καθεστώς δεν ήταν δυνατή υποβολή αυτοτελώς μηνυτήριας αναφοράς για χρέη κατώτερα των 10.000 ευρώ».

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κεφάλαιο κίνησης σε ΜμΕ με 4ετή δάνεια και 4%-4,5%

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί το 2013 μέσω τραπεζικών δανείων, τα οποία θα εγγυηθεί το ΕΤΕΑΝ. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Γιώργος Γεροντούκος σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του νέου Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα παρασχεθούν δάνεια τετραετούς διάρκειας για κεφάλαια κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιτόκιο 4%-4,5%. Η συνολική ρευστότητα που θα παρασχεθεί στην αγορά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος υπολογίζεται σε περίπου 450 εκ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεροντούκος, το νέο Ταμείο δημιουργήθηκε με την ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων και η συνολική ρευστότητα που θα διοχετευτεί στην αγορά θα ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ (225 εκατ. από το Ταμείο και 225 εκατ. από τις τράπεζες). Το ύψος των δανείων θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους και το επιτόκιό τους, λόγω της σχέσης συνεπένδυσης (1:1), εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5% (προ λοιπών επιβαρύνσεων).
Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ, ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας για την παροχή εγγυήσεων για επενδύσεις και κεφάλαια κινήσεως (συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών για λήψη επιχορηγήσεων). Τα διαθέσιμα του Ταμείου από πόρους της ΕΤΕΑΝ ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ Τα συνολικά δανειακά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγυήσεως από το Ταμείο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 350 εκατ. περίπου. Οι συμβάσεις με τις συμμετέχουσες τράπεζες είναι ήδη υπογεγραμμένες, ενώ είναι σε διαβούλευση η δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς 50 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου συνεχίζεται με νέους όρους η λειτουργία των πέντε Ταμείων Δανειοδοτήσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 315 εκατ. (εκ των οποίων 130 εκατ. από κοινοτικούς πόρους και 185 εκατ. από τις τράπεζες). Πρόκειται για πέντε δράσεις που αφορούν τη γενική και νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, και τον τουρισμό - πράσινη οικονομία. Σημειώνεται ότι και αυτά τα κεφάλαια μπορούν πλέον να κατευθυνθούν και στη χρηματοδότηση δαπανών κεφαλαίου κινήσεως. Από τα κεφάλαια του νέου Ταμείου μπορούν επίσης να επωφεληθούν και επενδυτές με επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο (ν. 3299/2004) για το μέρος του προϋπολογισμού που δεν έχει υλοποιηθεί. Επίσης, λόγω της δυνατότητας μεταβολής στη σχέση συνεπένδυσης των κεφαλαίων μεταξύ ΕΤΕΑΝ και τραπεζών (1:1 από 1:2), το σταθερό επιτόκιο των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται για τις συγκεκριμένες δράσεις δεν υπερβαίνει το 4%, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων.
Στις υπόλοιπες δράσεις του ΕΤΕΑΝ περιλαμβάνονται:

• Το Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για έκδοση εγγυητικών επιστολών ύψους 90 εκατ. ευρώ που έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

• Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΝΑΛΙΟ, που ανασχεδιάστηκε μετά την επαναπροκήρυξή του το Δεκέμβριο, δραστηριοποιείται στην εγγύηση δανείων για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία (ΕΠΑΛ).

• Το Ταμείο «Εξοικονομώ Κατ'Α Οίκον, στο οποίο έχουν ήδη υπαχθεί 20.000 κατοικίες επί συνόλου 25.000 αιτήσεων. Με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος, η ΕΤΕΑΝ προχωρά σε βελτιώσεις όπως, μείωση των δικαιολογητικών, περιορισμό κατά ένα μήνα του χρόνου ένταξης στο πρόγραμμα, σχεδιασμό ξεχωριστού προγράμματος για τις πολυκατοικίες, αύξηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού κ.λπ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι το Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του προκατόχου της ΕΤΕΑΝ, ΤΕΜΠΜΕ, και τα οποία, λόγω της κρίσης, παρουσιάζουν σήμερα καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους