Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Eπανεξέταση των κριτηρίων για το ύψος των τελών κυκλοφορίας
Την επανεξέταση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα βάζει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών, με την προσθήκη των κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης και παλαιότητας, σε μια προσπάθεια να γίνουν δικαιότερα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, τα μέχρι 13% ακριβότερα από πέρυσι τέλη κυκλοφορίας που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, να επαναξιολογηθούν προκειμένου η επίπτωση του μέτρου να μην είναι «οριζόντια», δηλαδή να μην επιβαρύνει το ίδιο όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες.

Ο στόχος είναι να μην επιβαρύνονται το ίδιο δύο κάτοχοι αυτοκινήτων, για παράδειγμα 1.800 κυβικών, που το ένα ταξινομήθηκε φέτος και το άλλο πριν από δέκα χρόνια.

Το δεύτερο κριτήριο που εξετάζεται για τη διαμόρφωση του ύψους του τέλους είναι η οικογενειακή κατάσταση του κατόχου του οχήματος. Αν δηλαδή στο προηγούμενο παράδειγμα ο κάτοχος του αυτοκινήτου έχει δύο παιδιά, δεν θα πληρώσει το ίδιο τέλος με έναν φορολογούμενο χωρίς παιδιά, ο οποίος έχει το ίδιου κυβισμού όχημα.

Τα δύο αυτά νέα κριτήρια βρίσκονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι του αρμόδιου για τη φορολογία αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου με το σκεπτικό να λειτουργήσουν συνδυαστικά, που σημαίνει ότι το αντίτιμο του σήματος θα υπολογίζεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου και την ηλικία ταξινόμησης του αυτοκινήτου.


18/07/2011
Πηγή: www.in.gr

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αυστηρότερες από την 1η Αυγούστου οι ποινές για τους οφειλέτες του Δημοσίου
Αυστηρότερες καθίστανται από την 1η Αυγούστου 2011 οι ποινικές διατάξεις για όσους δεν καταβάλουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων κ. Ι. Καπελέρης αναφέρει πως με τον Ν.3943/2011...
επαναρυθμίζεται η αντιμετώπιση του ποινικού αδικήματος της μη καταβολής χρεών προ το Δημόσιο. Ειδικότερα:

-Μειώνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων και των προσαυξήσεων προς του οφειλέτες, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπεύθυνων από 10.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα στα 5.000 ευρώ, καθίσταται δηλαδή αξιόποινη και η μη καταβολή χρεών άνω των 5.000 ευρώ.

-Αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές και το αδίκημα θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο με χρόνο τέλεσης το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των 4 μηνών από την καθυστέρηση καταβολής του χρέους μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής (πενταετία) του αδικήματος, ήτοι για 20 μήνες.

Με τις νέες διατάξεις που ενεργοποιήθηκαν από τις 31 Μαρτίου 2011 το αδίκημα τελείται με τη συνέχιση της μη καταβολής των χρεών μετά την πάροδο 4 μηνών από την ισχύ τους, δηλαδή από την 1η Αυγούστου 2011 στις περιπτώσεις:

-Οφειλών συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31/3/2011.

-Οφειλών συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ για τα οποίες κατά την 31η Μαρτίου δεν είχαν συμπληρωθεί 4 μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

Αντίθετα για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ για τις οποίες είχαν συμπληρωθεί 4 μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά την 31 Μαρτίου 2011 , δηλαδή είχε διαπραχτεί το αδίκημα, εξακολουθούν να ισχύουν οι προγενέστερες διατάξεις.


14/07/2011
Πηγή: www.in.gr

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΟΥΛΙΟ

Ηλεκτρονική υποβολή Περιοδικών Δηλώσεων Φ.Π.Α. με καταβολή του φόρου σε δόσεις
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γ.Γ.Π.Σ. σας ενημερώνουμε ότι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Περιοδικών Δηλώσεων Φ.Π.Α. με το πλεονέκτημα της καταβολής του φόρου σε δόσεις, θα είναι τεχνικά έτοιμη στις 14/07/2011. Η παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σχετικής απόφασης.


11/07/2011

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Μείωση των φορολογικών συντελεστών θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών -με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο- όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ, θα περιλαμβάνει το πλαίσιο νόμου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα...
 που αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, θα περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την καταστολή της φοροδιαφυγής, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα είναι συμπληρωματικό του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής της περιόδου 2011 – 2014.

Το νέο πλαίσιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο τις επόμενες ημέρες.

Το εν λόγω στρατηγικό σχέδιο μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων για τη διαχείριση των εσόδων θα θέτει τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μεθόδων διαχείρισης κινδύνου, της δημιουργίας μιας μονάδας για μεγάλους φορολογούμενους, της αναδιάρθρωσης των φορολογικών ελέγχων, της συλλογής ληξιπρόθεσμων χρεών, της επίλυσης διοικητικών διαφωνιών και της εισαγωγής υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους.

Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών :

  • Θα συγχωνεύσει, μεταφέρει αρμοδιότητες και θα καταργήσει 200 τοπικές ΔΟΥ που εκτιμήθηκαν ως ανεπαρκείς αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ.
  • Θα δημιουργήσει μια κεντρική γενική διεύθυνση για τη συγκέντρωση των χρεών και μία μονάδα για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα.
  • Θα αναμορφώσει τη διοίκηση σε έναν πιο σύγχρονο λειτουργικά οργανισμό συμπεριλαμβανομένων του έργου των 5 ομάδων εργασίας που έχουν διαμορφώσει βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και έχουν εξακριβώσει τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική διοίκηση και πρέπει να απομακρυνθούν.
  •  Θα απομακρύνει τα εμπόδια για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση μέσω της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων του νέου φορολογικού νόμου, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων επανεκτίμησης των προσόντων των φορολογικών ελεγκτών και της πρόσληψης νέων φορολογικών ελεγκτών.
  • Θα κάνει λειτουργικό τον νέο οργανισμό διαιτησίας και θα καθορίσει μια ανεξάρτητη ταχύτατη διαδικασία επίλυσης των φορολογικών διαφωνιών προκειμένου να επιλύονται οι μεγάλες περιπτώσεις διαφωνιών εντός 90 ημερών.
8/7/2011
Πηγή: www.in.gr

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

Ενα βήμα πιο κοντά στα ηλεκτρονικά τιμολόγια
Στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις συναλλαγές που κάνουν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους, αλλά και με το Δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση.

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή (μη απόδοση ΦΠΑ, πλαστά παραστατικά), ενώ για την αγορά θα σημάνει εξοικονόμηση κόστους 1,2 δισ. ευρώ καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αποθήκες για την αρχειοθέτησή τους και θα μειώνουν δραστικά το χρόνο ενασχόλησης με την παραδοσιακή τιμολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Έθνους" σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδης που έγινε αποδέκτης αιτημάτων και προτάσεων επιχειρηματιών, μεταξύ αυτών και του ΣΕΒ. Έχει ήδη κάνει επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα.

Το θέμα χειρίζονται ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός και ο υφυπουργός Π. Τζωρτζάκης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που ετοιμάζει σχετική εγκύκλιο (ΠΟΛ).

Το πρώτο και κυριότερο βήμα που αναμένεται να ορίζεται με τη σχετική εγκύκλιο θα είναι η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης έντυπων δελτίων αποστολής και να δίνεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής. Επίσης, το δεύτερο βήμα θα είναι η υποχρέωση της συναλλαγής δημοσίου - επιχειρήσεων με ηλεκτρονικά τιμολόγια (κρατικές προμήθειες).

Όπως αναφέρουν πηγές στο "Έθνος' κάθε χρόνο εκδίδονται 250 εκατομμύρια τιμολόγια εξ αυτών μόλις τα 7 εκατομμύρια ηλεκτρονικά.

Αν και με κοινοτική οδηγία που έχει ισχύ από το 2004 υπάρχει η υποχρέωση εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εντούτοις στη χώρα μας σωρεία εμποδίων και φορολογικών ασαφειών αλλά και τα ελλιπή μηχανοργωμένα συστήματα των φορολογικών υπηρεσιών αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες.

Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ έχει εντοπίσει τα αντικίνητρα:
1. Δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση κρατικών φορέων (π.χ. ΓΓΠΣ) με τους εκδότες παραστατικών (τιμολογίων και δελτίων αποστολής) και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει άμεση διασταύρωση στοιχείων, να ελεγχθεί η ροή του ΦΠΑ και να υπάρξει αυτόματος και άμεσος έλεγχος τιμολογίων.

2.Ασάφειες ως προς την εξίσωση ηλεκτρονικού και έγχαρτου τιμολογίου, το πλαίσιο ψηφιακών υπογραφών, και ως προς τις διαδικασίες έκδοσης τιμολογίων και ελέγχου.

3. Διατήρηση του δελτίου αποστολής στην παραδοσιακή έντυπη μορφή.

4. Ασυμβατότητα με πρότυπα προηγμένων ηλεκτρονικών υπογραφών.

· Ο σχεδιασμός έως σήμερα αποτελεί μια κλειστή λύση για την Ελλάδα και δεν έχει ακολουθήσει μια προτυποποιημένη μέθοδο υλοποίησης των ηλεκτρονικών υπογραφών

· Δεν διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, ειδικότερα στην περίπτωση συναλλαγών που περιλαμβάνουν ΦΠΑ

Μείωση κατά 60% του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων θα σημάνει η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ για μία εταιρία που απασχολεί 5.000 άτομα προσωπικό η έκδοση ενός τιμολογίου με τον παραδοσιακό τρόπο κοστίζει 11,10 ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται εκτύπωση- δημιουργία φακέλου και αποστολή (3,90 ευρώ), υπενθυμίσεις πληρωμών (0,50 ευρώ), οικονομική διαχείριση (4,50 ευρώ), αρχειοθέτηση (2,20 ευρώ).

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος της επιχείρησης κατεβαίνει στα 4,70 ευρώ.

Το ίδιο τιμολόγιο στον παραλήπτη κοστίζει 17,60 ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται η λήψη (1,10 ευρώ), εισαγωγή κωδικοποιήσεων (3 ευρώ), επικύρωση και διασταύρωση (4 ευρώ), διαχείριση διαφωνιών (2,50 ευρώ), πληρωμές - οικονομική διαχείριση (4,80 ευρώ), αρχειοθέτηση (2,20 ευρώ) κ.ο.κ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος του παραλήπτη μειώνεται στα 6,70 ευρώ.

Το συνολικό κόστος για την αγορά με την παραδοσιακή τιμολόγηση είναι 1,7 δισ. ευρώ, και με την ηλεκτρονική πέφτει στα 600 εκατ. ευρώ.


4/07/2011
Πηγή: www.imerisia.gr