Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ 800000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες
Πάνω από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα πληρώσουν φέτος 300 ευρώ φόρο επιτηδεύματος, ανεξάρτητα από την περιοχή όπου είναι η έδρα τους, συν 300 ευρώ...
επιπλέον για κάθε υποκατάστημα, καθώς ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι η πληρωμή του τέλους θα ξεκινήσει από εφέτος και όχι από το 2012, όπως προέκυπτε από τον πίνακα με τα έσοδα του Προγράμματος που είχε διανεμηθεί την περασμένη Παρασκευή.

Σε αυτό τον πίνακα δεν υπήρχε πρόβλεψη για έσοδα από το τέλος το 2011. Για το 2012 είχαν προβλεφθεί έσοδα 400 εκατ. ευρώ.

Με το τέλος καλύπτεται κατά 50% το κενό των 600 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε από την απόσυρση της διάταξης για την ακύρωση των επιστροφών φόρου από τις αποδείξεις.

Το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Για το 2012 οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ή Γ΄κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:

1) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ ετησίως,

β) Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 500 ευρώ ετησίως,.

Στις περιπτώσεις λειτουργίας υποκαταστημάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Επίσης, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια» και όσους είναι μισθωτοί αλλά έχουν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πως θα αντιμετωπισθούν, καθώς στον εφαρμοστικό νόμο αναφέρεται ότι θα εκδοθεί διευκρινιστική απόφαση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αφορά όσους έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος και αμείβονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν ως εργαζόμενοι.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο εξαίρεσης όσων είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και στους οποίους τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες είναι υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά του επιτηδεύματος.


28/06/2011
Πηγή: www.in.gr

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

«Έκτακτο» χαράτσι για εισοδήματα άνω των 12.000 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
Έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, με κλιμακωτό συντελεστή, που θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2010...
περιλαμβάνεται στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που παρουσιάζεται το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν θα συνίστανται σε νέους φόρους, εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, αλλά και σε εξίσωση μισθών και εργασιακού καθεστώτος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο και δεν θα εφαρμοστεί φέτος η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Η έκθεση της τρόικας και το ισοδύναμο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου
Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ που θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θα ανακοινωθούν σήμερα, Πέμπτη, από την κυβέρνηση περιγράφει η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν στην έκθεσή τους πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρόσθετους φόρους 2,45 δισ. ευρώ το 2011, για μειώσεις μισθών στο δημόσιο κατά 800 εκατ. ευρώ, για περικοπές επιδομάτων 833 εκατ. ευρώ, για μειώσεις 629 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από συγχωνεύσεις στο Δημόσιο, για περικοπές 700 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και για την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ έως το τέλος του έτους.

Ουσιαστικά τα μέτρα που θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συνίστανται σε νέους φόρους, εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, αλλά και σε εξίσωση μισθών και εργασιακού καθεστώτος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης, αντί της μείωσης του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος και της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, για εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Η εισφορά θα είναι πιθανότατα κλιμακωτή, από 1% έως 4% ανάλογα µε το ύψος του εισοδήματος, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί ακόμη τα κλιμάκια.

Η εισφορά δεν θα είναι έκτακτη, αλλά θα ισχύσει για τουλάχιστον 4 χρόνια, ενώ θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από εφέτος για τα εισοδήματα του 2010.

Την ίδια στιγμή να καθιερώσει τεκμήρια επιτηδεύματος εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συλλάβει τη μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στα ελεύθερα επαγγέλματα. Το μέτρο αναμένεται να εισαχθεί µε το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, αλλά η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει εφαρμογή από φέτος.

Τέλος, πιο ουσιαστικά και αυστηρά θα γίνουν και τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς τα σημερινά κριτήρια επιτρέπουν να δηλώνει κάποιος ελάχιστο εισόδημα, το οποίο επαρκεί οριακά για τη συντήρηση π.χ. ενός αυτοκινήτου ή για την πληρωμή διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων.


9/06/2011

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

KAΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΟΥ?

Πλήρης κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτου
Eναλλακτική λύση για να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ αναζητά τώρα το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους υπουργούς στη μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου Yπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του υπουργού Oικονομικών Γ. Παπακωνσνταντίνου για μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων αντιπαραθέσεων.

O υπουργός Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε όλα τα σενάρια για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, μέτρο που θα εξασφάλιζε πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, δέχθηκε τα πυρά από τα περισσότερα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, αφού το μέτρο αυτό θα έφερνε νέα βάρη σε όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους. Kατά τις ίδιες πληροφορίες, μέλος της κυβέρνησης στηρίζοντας την πρόταση του υπουργού Oικονομικών φέρεται να είπε ότι μόνο με την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% στα εισοδήματα όλων των φορολογούμενων μπορεί να εξασφαλιστούν αντίστοιχα έσοδα όσα από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Οικοδομή Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου Yπουργικού Συμβουλίου φαίνεται να υπήρξε συμφωνία των υπουργών για δυο μέτρα που δίνουν «ανάσα» στην οικοδομή και παράλληλα «κλείνουν το μάτι» για συναίνεση με την αντιπολίτευση:

1. Aναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτου (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική). Σήμερα δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ. H επέκταση του μέτρου για την απόκτηση κάθε είδους ακινήτου αναμένεται να οδηγήσει σε αναθέρμανση της πολύπαθης κτηματαγοράς , η οποία ως πρόσφατα αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

2. Aναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. H αύξηση είχε προγραμματιστεί να γίνει το φθινόπωρο, αλλά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Yπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε οι αντικειμενικές αξίες να «παγώσουν» μέχρι το 2012, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση που θα προκαλούσε στους φορολογούμενους και να μην πληγεί η αγορά των ακινήτων.

Προτάσεις και αντιδράσεις
Ολα τα σενάρια για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, μέτρο που θα εξασφάλιζε πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, παρουσιασε ο γ. παπακωνσταντινου

Δέχθηκε τα πυρά από τα περισσότερα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, αφού το μέτρο αυτό θα έφερνε νέα βάρη σε όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους.

Μέλος της κυβέρνησης στηρίζοντας την πρόταση του υπουργού Oικονομικών φέρεται να είπε ότι μόνο με την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% στα εισοδήματα όλων των φορολογούμενων μπορεί να εξασφαλιστούν αντίστοιχα έσοδα όσα από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.


7/06/2011
Πηγή: www.imerisia.gr