Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ

Μειώνεται ο ΦΠΑ. «Κλείδωσε» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
«Ωρα μηδέν» για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται στην τελική ευθεία και ίσως σήμερα να έχουμε οριστική κατάληξη και ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κυβέρνηση πήρε το «πράσινο φως» για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 10% με στόχο να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση, τουλάχιστον με τη ΝΔ, που θέτει ως προαπαιτούμενο τη μείωση της φορολογίας για να προσέλθει...
στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ίδια, όμως, ώρα με πολύ σκληρούς όρους «κλείδωσε» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, με τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα και την επίσπευση των κινήσεων σε μεγάλες εισηγμένες ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα την κρίσιμη διετία 2012-2013.

Προς πώληση οδεύουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ εντός του Ιουνίου πωλείται πάση θυσία το 10% ίσως και το 16% του ΟΤΕ και ανοίγει ο δρόμος για μαζικές πωλήσεις κρατικών ακινήτων, καθώς έως το τέλος του έτους υπάρχει δέσμευση να έχουν οριστεί επακριβώς χρήσεις γης. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση ευνοϊκά, ώστε να εκταμιευτεί κανονικά η πέμπτη δόση στα τέλη Ιουνίου.

Εκπληξη από ΦΠΑ Σενάρια για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% στο 20% και από 13% στο 10% εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις στο να «χαμηλώσει» ο ΦΠΑ, μέτρο που εκτιμάται ότι θα δώσει μία «ανάσα» στην αγορά που πλήττεται από την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης. Η απώλεια εσόδων που θα προκύψει στην περίπτωση μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες προτείνεται να αντισταθμιστεί από τη μετάταξη των υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό. Tο σχέδιο για τη μείωση του ΦΠA

Στο 20% από 23% Mείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠA από 23% σε 20% που επιβάλλεται σε: ενδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης.

Στο 10% από 13% Mείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠA από 13% σε 10% που επιβάλλεται σε: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εισιτήρια.

Υπηρεσίες εστίασης Mετάταξη των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.α.) στον υψηλό συντελεστή ΦΠA. Eξετάζεται η μετάταξη στον υψηλό ΦΠA και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως των υπηρεσιών ανακαίνισης παλαιών κατοικιών κ.ά.



31/05/2011
Πηγή: www.imerisia.gr



ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Χρηματοδοτική «ένεση» 1 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση δανείων προς μικρές, πολύ μικρές και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις μετά την τελική έγκριση του «Συμφώνου Ρευστότητας», ύψους 1 δισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνικό Δημόσιο και τις ελληνικές τράπεζες, ενώ προωθούνται δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.


Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, με το «Σύμφωνο Ρευστότητας» το Δημόσιο αναλαμβάνει να παρέχει εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ προς την ΕΤΕπ ώστε να χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών δάνεια σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι τράπεζες, όπως σημείωσε ο υπουργός, υποχρεούνται χωρίς κανένα κέρδος να διαθέσουν το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν από την ΕΤΕπ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την χορήγηση αντίστοιχου ποσού 1 δισ. ευρώ για το 2012.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νεανική επιχειρηματικότητα:
Συγκεκριμένα, την προκήρυξη εντός της εβδομάδας του Ειδικού Καθεστώτος της Επιχειρηματικότητας των Νέων στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το νέο καθεστώς θα δέχεται επενδυτικά σχέδια από 1ης Ιουλίου.

Αυτή η δράση αφορά την κάλυψη λειτουργικών δαπανών για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησης που θα δημιουργήσουν νέοι ηλικίας 20-40 ετών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης μπορεί να φθάσει μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Υποστηρικτικά οι νέοι μπορεί να απευθυνθούν στο ΕΤΕΑΝ, στο οποίο προβλέπεται ειδική δράση για την επιχειρηματικότητα των νέων συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση χαμηλότοκων δανείων από 30.000-300.000 ευρώ, για να καλύψουν την ιδία συμμετοχή στο νέο επενδυτικό νόμο.

Εν τω μεταξύ, μέσω του ΕΣΠΑ προωθείται το νέο πρόγραμμα για τη Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά το πρόγραμμα ενισχύει μέσω επιχορήγησης έως και το 50% του επενδυτικού σχεδίου, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και 5 πλήρεις διαχειριστικές χρήσης και αφορά επενδύσεις από 30.000-300.000 ευρώ και ενισχύει, μέσω επιχορήγησης που φτάνει στο 50% του επενδυτικού σχεδίου, την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια καινοτόμο ιδέα ή/και μια κατοχυρωμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί εμπορικά, σε επιχειρηματική καινοτομία.

Το πρόγραμμα ξεκινά από τις 15 Ιουλίου.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στις επόμενες δράσεις του υπουργείου, σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες συστήνεται ειδική διυπουργική νομοπαρασκευαστική επιτροπή από 10 συναρμόδια υπουργεία με σκοπό την κατάρτιση νομοσχεδίου για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, με απώτερο στόχο, σε δύο μήνες να έχει ολοκληρώσει τη δράση της.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο υπουργός δήλωσε ότι «η μάχη που δίνουμε για την ανάπτυξη δεν είναι μια εύκολη μάχη, αλλά θα την κερδίσουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη είναι να παραμείνουμε ενωμένοι, στρατευμένοι στον κοινό σκοπό και με πεποίθηση στις δυνάμεις μας. Κι επειδή ο αγώνας μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να τον υπονομεύει. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να το
κάνουμε εμείς, αναπαράγοντας με αφέλεια και επιπολαιότητα τα κηρύγματα όσων προπαγανδίζουν την καταστροφή».

Επεσήμανε επίσης ότι «η αναπαραγωγή της καταστροφολογίας κοστίζει ακριβά, πλήττοντας τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος με τη φυγή κεφαλαίων, τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και εξανεμίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πριονίζει το κλαδί που στηρίζεται η χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται, ο υπουργός τόνισε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της αναγκαστικής πολιτικής για να βγει η χώρα από την κρίση. Είναι μέτρα ανακούφισης, τα οποία, όπως τόνισε, δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα, όπως επεσήμανε, θα λυθεί όταν η χώρα βγει στις αγορές.

Συμπλήρωσε ότι οι επιχειρηματίες σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο όταν διαμαρτύρονται για τις τράπεζες, αλλά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας οδηγεί σε υποχρεωτικά
μέτρα με οδυνηρές επιπτώσεις για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Ο υπουργός ανέφερε ότι απαιτούνται πολύ δυναμικές πολιτικές για να δοθούν λύσεις και απάντηση στην κρίση για να γίνουμε πιο ταχείς και πιο αποτελεσματικοί όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη ότι «ως κυβέρνηση προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και να συμφωνήσουμε σε κοινά σημεία και πολιτικές, ώστε να στείλουμε μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας απέναντι στην κρίση χρέους».

Σημειώθηκε, προς ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών, ότι η «Επιχειρηματικότητα των Νέων» είναι το μοναδικό καθεστώς του Επενδυτικού Νόμου που προσφέρει ενίσχυση για μια σειρά δαπανών που αφορούν τόσο στη σύσταση όσο και στη λειτουργία της επιχείρησης όπως:

· αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης
· παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης,
· τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης,
· μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού,
· δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση,
· διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους, εκτός του ΦΠΑ και των εταιρικών φόρων,
· χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής,
· ακόμα και δαπάνες για τη μισθοδοσία, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος. ο υπουργός ανέφερε ότι εκτός από τις δύο αυτές δράσεις προωθείται και ένα ολοκληρωμένο πακέτο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα κατευθυνθεί στον τομέα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Επικοινωνίας (ICT) μέσα από την αξιοποίηση του Jeremie, το οποίο θα ανακοινωθεί συγκεκριμένα σε λίγες ημέρες.



30/05/2011
Πηγή: www.in.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ

Πότε θα μπαίνει «λουκέτο» στις επιχειρήσεις - οφειλέτες του Δημοσίου
Στο κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 30.000 ευρώ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών ως μέτρο πίεσης προς τους οφειλέτες για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.


Το σχέδιο επεξεργάζεται η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που ασχολείται με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ. Το διάστημα που θα μπαίνει «λουκέτο» στις επιχειρήσεις - οφειλέτες του Δημοσίου θα εξαρτάται από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 48 ώρες έως και 1 μήνα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων με το μέτρο να επεκτείνεται στα ενοίκια που λαμβάνουν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Σύντομα αρκετοί ενοικιαστές θα λάβουν από το υπουργείο Οικονομικών επιστολή με την οποία θα καλούνται να καταθέσουν το ενοίκιο για την κατοικία ή τη επαγγελματική στέγη σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου.

Στο στόχαστρο της ειδικής ομάδας για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκονται ακόμη:

- Μεγάλοι οφειλέτες με χρέη άνω των 200.000 ευρώ.

- Προμηθευτές μεγάλων εταιρειών, αλυσίδων λιανικού εμπορίου και φερέγγυων εταιρειών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Επιχειρήσεις που συνεργάζονται με Οργανισμούς που εποπτεύονται από το Δημόσιο.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αυστηρότερα μέτρα για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο θα χάνουν όλες τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις. Στις απαλλαγές που θα χάνουν οι φοροοφειλέτες θα συμπεριλαμβάνονται τόσο το βασικό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ όσο και τα τυχόν πρόσθετα αφορολόγητα όρια που δικαιούνται λόγω προστατευόμενων τέκνων

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Το σχέδιο δράσης των πέντε ειδικών ομάδων κατά της φοροδιαφυγής για τον Μάιο προβλέπει ακόμη:

1. Την αποστολή Ατομικής ειδοποίησης για υποβολή δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για 8.500 περίπου Φυσικά Πρόσωπα που αν και υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δήλωση το 2007.

2. Τη συγκρότηση Ειδικών Συνεργείων για τον έλεγχο ΦΜΑΠ 100 Φυσικών προσώπων με την μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

3. Την αποστολή νέων στοιχείων που αφορούν στον έλεγχο 1.700 φυσικών προσώπων τα οποία απέκρυψαν εισοδήματα από αγοραπωλησίες ακινήτων (τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 28 του νόμου 2238/94 αποτελούν εισόδημα απο εμπορικές επιχειρήσεις). Στην τεράστια αυτή λίστα την περιλαμβάνονται κυρίως εργολάβοι, καθώς και κατασκευαστές, καθηγητές Πανεπιστημίου, δικηγόροι, εφοπλιστές κ.λ.π . Θα αποσταλούν στα 32 ελεγκτικά συνεργεία ειδικοί οδηγοί με τα βασικά βήματα ελέγχου που πρέπει να ακολουθήσουν.

4. Τον εντοπισμό των φορολογούμενων με βιβλία γ΄ κατηγορίας οι οποίοι μετά από αποστολή email δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ και κατ' επέκταση τους αναλογούντες φόρους.

5. Τον έλεγχο 1.400 επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και οι όποιες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

6. Τον εντοπισμό των φορολογούμενων που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ τον Μάρτιο του 2011 και τηρούν βιβλία γ' κατηγορίας και όσων δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ το πρώτο τρίμηνο και τηρούν βιβλία β' κατηγορίας.


17/05/2011
Πηγή: www.imerisia.gr


Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Το ΣΔΟΕ θα είναι αμείλικτο με τους φοροφυγάδες, τονίζει ο Ι. Διώτης

Το ΣΔΟΕ θα είναι αμείλικτο με τους φοροφυγάδες, τονίζει ο Ι. Διώτης
Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και καθυστερήσεις, τόνισε ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του την Παρασκευή, υποσχόμενος ότι θα είναι αμείλικτος με τους φοροφυγάδες.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι διαρκής και η αντιμετώπιση της απαιτεί τη συνεργασία των πολιτών, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας ότι η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «τεράστιο έργο» του κ. Διώτη κατά τη διάρκεια που ήταν δικαστικός λειτουργός και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, ο γγ του υπουργείου και απερχόμενος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, είπε ότι το 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 5 δισ. ευρώ και για εφέτος ο στόχος είναι τα 7,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως είπε, τον Απρίλιο βεβαιώθηκαν διπλάσια πρόστιμα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ συνολικά στο πρώτο τετράμηνο υπάρχει θετικό πρόσημο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά της φοροδιαφυγής, ο στόχος είναι η συγκέντρωση εσόδων ύψους 11,8 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Σημειώνεται ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, όπου οι στόχοι είναι πιο «σφικτοί» ο στόχος είναι έσοδα 3,5 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ φέτος, 4,4 δισ. το 2012 και 5,9 δισ. ευρώ το 2013.

Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ εφέτος εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη βελτίωση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 25 και 37% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 30% του συνόλου των φορολογικών εσόδων (βάσει των στοιχείων για το 2010).


6/5/2011
Πηγή: www.in.gr