Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Εντολή για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, θα μπορεί να δίνει η Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών, προκειμένου να εισπραχθούν μέρος έστω των 10 δισ. ευρώ εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βοηθήσει τις κατά τόπους εφορίες να συλλέξουν τα δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστούν ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, «η χρήση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ανατίθεται και στην Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών (ΕΙΣΟΦ), η οποία έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει όλα τα αναγκαστικά μέτρα, που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων».
Η χρήση των αναγκαστικών μέτρων εναπόκειται στην κρίση της Ομάδας, που μπορεί να λάβει τα δέοντα αναγκαστικά μέτρα είτε καθένα χωριστά, είτε αθροιστικά, κατά την ελεύθερη κρίση της.
Για τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων για έσοδα βεβαιωμένα στις Δ.Ο.Υ. ή στα Τελωνεία και για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων της εκτελέσεως αυτών, ορίζεται αρμόδια και η Ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει δικαίωμα λήψης όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που θα κρίνει κατάλληλα για την είσπραξη των οφειλών από οφειλέτες που εντοπίζει από τις διασταυρώσεις τις οποίες πραγματοποιεί από τα στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ. ή τρίτων φορέων, καθώς και για τις περιπτώσεις που από μέρους της ζητείται, αιτιολογημένα, η ανάληψη του χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων.

Ο σχεδιασμός των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης για τους οφειλέτες αυτούς, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ειδικής Ομάδας Εργασίας.
Οι πίνακες χρεών των οφειλετών που επισυνάπτονται στα κατασχετήρια έγγραφα, εκδίδονται από το μηχανογραφικό αρχείο και θεωρούνται, ως ακριβή αντίγραφα αυτού, από τον υπογράφοντα το κατασχετήριο έγγραφο.
Μετά από τη λήψη των μέτρων και στο στάδιο που θα κρίνεται πρόσφορο για την επιτυχή έκβαση των ενεργειών, η Ειδική Ομάδα Εργασίας θα ενημερώνει την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο, η οποία έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα της Ομάδας, κατά προτεραιότητα και να την συνδράμει για την υποστήριξη και την επιτυχή έκβαση του έργου της.

15/3/2011
Πηγή: http://www.in.gr/

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Αναστολή κατασχέσεων μέχρι το 2012 για όσους ρυθμίσουν τα χρέη προς τα Ταμεία

Αναστέλλουν, υπό κάποιες προϋποθέσεις όμως, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε οφειλέτες τα ασφαλιστικά ταμεία, πλην του ΟΓΑ. Ειδικότερα χρήση της ρύθμισης μπορούν να κάνουν μόνο όσοι οφειλέτες προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους.
Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία την οποία κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εφαρμόζουν πλέον μέτρα «αναγκαστικής ρύθμισης οφειλών» προς τις επιχειρήσεις που τους χρωστούν εισφορές, εφόσον οι τελευταίες:
1. υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων
2. καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από 1.1.2011 και μετά
3. πέραν των εισφορών, να καταβάλλουν επιπλέον ανά μήνα το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των τρεχουσών εισφορών, έναντι της μέχρι 31/12/2010 συσσωρευμένης οφειλής.

Το ποσό αυτό σε ό,τι αφορά το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της προηγούμενης οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ.
Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, που πληρώνουν δόση ανά δίμηνο το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία της υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, αλλά δεν μπορεί επίσης να είναι μικρότερο των 150 ευρώ.
Για τους οφειλέτες των ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων - ανεξάρτητα απασχολούμενων, πλην ΟΑΕΕ, που καταβάλλουν μηνιαία εισφορά το ύψος της δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 100 ευρώ.
Στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ποσού 600 ευρώ και άνω, παρέχεται, η ευχέρεια εξόφλησης σε δόσεις των καθυστερούμενων οφειλών τους, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών τους.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί μπορούν να εξοφλήσουν με έως 20 τριμηνιαίες δόσεις, και ελάχιστο ποσό δόσης τα 150 ευρώ. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο (2) συνεχόμενων δόσεων, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών, συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.
Σε όσους υπαχθούν στον διακανονισμό και τηρούν τους όρους του, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας 2 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται έναντι όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης στους οποίους υπάγεται το προσωπικό των επιχειρήσεων ή ο αυτοαπασχολούμενος.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, αλλά και παλαιότερων οφειλών.
Αξιοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης μπορούν να κάνουν όσοι από τους οφειλέτες δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, αλλά και όσοι έχουν εκπέσει λόγω καθυστέρησης των δόσεων.
Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει πως η αναστολή των κατασχέσεων δεν θα ισχύσει για όσες επιχειρήσεις δεν υπαχθούν στον συγκεκριμένο διακανονισμό.

Η νομοθετική ρύθμιση Αναλυτικά η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τα εξής:
1. Αναστέλλεται έως την 31.12.2012 η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης κατά των οφειλετών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι είτε έχουν εκπέσει της ρύθμισης οφειλών του νόμου 3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α’) ή αντίστοιχων προηγουμένων ρυθμίσεων, είτε δεν έχουν υπαχθεί σε αυτές.
Προϋποθέσεις της αναστολής αυτής και της υπαγωγής στον κατωτέρω διακανονισμό είναι:
α) η υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων, β) η ανελλιπής καταβολή των από 01.01.2011 και εφεξής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών,
γ) η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, έναντι της κατωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Ειδικότερα:
i. Το ποσό αυτό σε ό,τι αφορά το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2010, δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της κατά τα κατωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Εφόσον κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ή μέρους αυτού δεν υφίστατο υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ταμείων μισθωτών λόγω μη απασχόλησης προσωπικού, το καταβλητέο ποσό αντιστοιχεί στο 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
ii. Ειδικά για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Σε περίπτωση που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους στον Οργανισμό αυτό, ως εισφορά θεωρείται η αντιστοιχούσα στην ασφαλιστική κατηγορία όπου βρίσκονταν κατά το χρόνο διακοπής της ασφάλισης.
iii. Για τους οφειλέτες των ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων – ανεξάρτητα απασχολούμενων, πλην ΟΑΕΕ, ισχύουν αναλόγως τα αναφερόμενα στην περ. ii της παρ. αυτής, με εξαίρεση τη δόση που είναι μηνιαία και το ελάχιστο ποσό αυτής που ανέρχεται στα εκατό (100) ευρώ.
Η υπαγωγή στον διακανονισμό αυτό συνεπάγεται την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31.12.2010, οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προστίμων και λοιπών εξόδων αναγκαστικών μέτρων.

2. Στον διακανονισμό της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού δύνανται να υπαχθούν και οι εξής κατηγορίες οφειλετών:
i. Όσοι οφείλουν εισφορές και για το χρονικό διάστημα από 01.01.2011 και εφεξής, εφόσον καταβάλουν τις οφειλές αυτές εφάπαξ ή τις ρυθμίσουν σύμφωνα με το ν. 3863/2010.
ii. Για το υπόλοιπο της οφειλής τους, όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 3863/2010 ή άλλων αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων, με παράλληλη απώλεια των ευεργετημάτων που τους είχαν παρασχεθεί δυνάμει των προηγούμενων ρυθμίσεων.
iii. Όσοι οφειλέτες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων ασφάλισης μισθωτών δεν απασχολούν υπαλλήλους, εφόσον απασχολήσουν έναν ή περισσότερους υπαλλήλους για το χρονικό διάστημα έως την 31.12.2012 και για όσο διάστημα απασχολούν προσωπικό.

3. Οφειλέτης του ΟΑΕΕ ο οποίος προκαταβάλλει τις εισφορές του δικαιούται έκπτωση, η οποία ορίζεται για τον πρώτο μήνα προπληρωμής σε 1%, προσαυξανόμενο κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής και μέχρι 12 συνεχείς μήνες. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί το ποσοστό της έκπτωσης αυτής να τροποποιείται.
4. Στις ως άνω διατάξεις δύνανται να υπαχθούν οφειλέτες, μετά από αίτησή τους στα οριζόμενα από τις περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ν. 3863/2010 αρμόδια όργανα ανεξαρτήτως ποσού οφειλής.
Ειδικότερα οφειλέτες, το ποσό της συνολικής οφειλής των οποίων υπερβαίνει α) για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, β) για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς, το ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ και γ) για τον ΟΓΑ το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του άρθρου 55 του νόμου 3863/2010 και βάσει των κριτηρίων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 55 του νόμου 3863/2010, να τύχουν ευνοϊκότερης ρύθμισης ως προς το ποσό της δόσης, το οποίο δε μπορεί να είναι μικρότερο του 0,80% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

5. Σε περίπτωση που δεν έχει αποπληρωθεί κατά τα ως άνω το σύνολο της οφειλής έως τις 31.12.2012, παύει από 01.01.2013 η περίοδος αναστολής των μέτρων εισπράξεως και το υπόλοιπο της οφειλής εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε με εκ νέου ρύθμισή του κατά τα άρθρα 53-62 του ν. 3863/2010.
6. Στους οφειλέτες που υπάγονται στον παρόντα διακανονισμό και τηρούν τους όρους του, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας δύο (2) μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται έναντι όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης στους οποίους υπάγεται το προσωπικό των επιχειρήσεων ή ο αυτοαπασχολούμενος. Προκειμένου για το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 8 παράγραφος 5ε του α.ν. 1846/1951 (ΦΕΚ Α’ 179).
7. Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα α) να δίνουν εντολές παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων, για την είσπραξη της οποίας ζητείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, β) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του οικείου ασφαλιστικού φορέα και μέχρι του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Στις ανωτέρω περιπτώσεις α) και β) το παρακρατούμενο ή συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της προβλεπόμενης δόσης.
8. Στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ποσού εξακοσίων (600) ευρώ και άνω, παρέχεται, και κατά παρέκκλιση των διατάξεων των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 57 του ν. 3863/2010, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου της παρ. 3 του άρθρου 56 του ν. 3863/2010, η ευχέρεια εξόφλησης σε δόσεις των καθυστερούμενων οφειλών τους, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών τους:
i. Προβλέπονται έως είκοσι (20) τριμηνιαίες δόσεις, ελαχίστου ποσού εκατόν πενήντα (150) ευρώ έκαστη. Η πρώτη δόση προκαταβάλλεται μαζί με τις τρέχουσες εισφορές κατά την έναρξη της ρυθμίσεως.
ii. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο (2) συνεχόμενων δόσεων, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών, συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.
iii. Στους οφειλέτες που υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση και τηρούν τους όρους αυτής χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας έως έξι (6) μηνών.
iv. Στην παρούσα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις, όσον αφορά στο μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.
v. Με την υπαγωγή τους στην πρόβλεψη της παραγράφου αυτής αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης εναντίον τους.
vi. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 53 έως και 62 του Ν. 3863/2010.

11/3/2011
Πηγή: http://www.in.gr/

 

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. προς το Ι.Κ.Α.

Επιστολή προς τον Διοικητή Ι.Κ.Α. κ. Ροβ. Σπυρόπουλο, με κοινοποίηση στο Τμήμα Εσόδων και στην Π.Ο.Φ.Ε.Ε., στάλθηκε από την Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Θεσσαλονίκης (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.), για το τι σημαίνει Βεβαίωση Ασφαλιστικών Εισφορών.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Διοικητά,
Βάση της υποπερ. αα΄ της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ (Ν.2238/1994) όπως ισχύει, τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής του προσωπικού, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εφόσον έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ι.Κ.Α. ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού εκτός αν από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται μερική ή ολική απαλλαγή από την υποχρέωση για την καταβολή εισφορών. Για την έκπτωση των πιο πάνω δαπανών, αρκεί να έχει γίνει βεβαίωση ή καταλογισμός των αναλογουσών επί αυτών ασφαλιστικών εισφορών από τους δικαιούχους ασφαλιστικούς οργανισμούς, πριν από την έναρξη του φορολογικού ελέγχου. (ΠΟΛ.1135/4-10-2010).
Επειδή οι λογιστές φοροτεχνικοί στην κατάσταση των λογιστικών διαφορών που είναι υποχρεωμένοι με βάση της παρ.9 του άρθρου 17 του Ν. 3842/2010, να συνυποβάλλουν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της επιχείρησης, πρέπει να μνημονεύουν και το ύψος των μισθών για το οποίο δεν έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές (ΠΟΛ.1135/4-10-2010) και επειδή η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων, αρχίζει στίς 04/04/2011 και οι λογιστές φοροτεχνικοί καλούνται να εφαρμόσουν μία σοβαρή διάταξη για τις επιχειρήσεις και για τους ίδιους, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε το συντομότερο δυνατόν τι σημαίνει ακριβώς βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών και εάν οι υποβολή των Α.Π.Δ./ΙΚΑ των εργαζομένων των επιχειρήσεων χωρίς να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρείται για το Ι.Κ.Α. βεβαίωση αυτών.

4/3/2011

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οι ποινές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για ληξιπρόθεσμα χρέη και μη απόδοση ΦΠΑ

Τις ποινές που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ή διαπράττουν το αδίκημα της φοροδιαφυγής με τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος ή τη μη απόδοση ΦΠΑ, καταγράφει σε αναλυτικό σημείωμά του το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις και οι ποινές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:


ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως, ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών από τότε που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου ίσου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής.
Δηλαδή, για χρονικό διάστημα 20 μηνών από τότε που παρήλθε χρόνος 4 μηνών από την ημερομηνία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα.
Παράδειγμα: Χρέος που έγινε ληξιπρόθεσμο την 31-1-2011. Από την 1-6-2011 αρχίζει να «μετράει» το 20μηνο του αυτοφώρου που λήγει στις 28-3-2012.
Αυξάνονται οι ποινές:
• Μέχρι 5.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα.
• Από 5.000 - 10.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση έως 1 έτος.
• Από 10.000 - 50.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση 6 τουλάχιστον μήνες.
• Από 50.000 έως 150.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση 1 τουλάχιστον έτους.
• Από 150.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται φυλάκιση 3 τουλάχιστον έτη.
Εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό, η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη.

Πώς ασκείται η ποινική δίωξη Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ ή του Τελωνείου υποβάλει αίτηση με πίνακα χρεών προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας της ΔΟΥ ή του Τελωνείου, ο οποίος ασκεί την ποινική δίωξη. Αν δεν υποβληθεί τέτοια αίτηση, δεν ασκείται ποινική δίωξη.
Αν η αίτηση υποβληθεί μέσα στο χρονικό διάστημα των 20 μηνών που το αδίκημα είναι αυτόφωρο, ο εισαγγελέας κρίνει κατά πόσο θα τον παραπέμψει να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία, δηλαδή χωρίς καμμία προδικασία στο ακροατήριο του μονομελούς ή του τριμελούς πλημμελειοδικείου, ανάλογα, συνήθως σε δικάσιμο μετά από 15 ημέρες.
Αν υποβληθεί αίτηση, αλλά έχει παρέλθει το 20μηνο του αυτοφώρου, τότε ο εισαγγελέας εάν δεν διατάξει προανάκριση, μπορεί να παραπέμψει τον κατηγορούμενο με κλητήριο θέσπισμα απευθείας στο ακροατήριο.

ΑΔΙΚΗΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, εφόσον από την παράλειψη ή των ανακρίβεια της δήλωσης δεν αποδόθηκε ο οφειλόμενος φόρος.
• Μέχρι 15.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα.
• Από 15.000 - 150.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.
• Από 150.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.
Χρόνος τέλεσης του αδικήματος αυτού είναι το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή στα πλημμελήματα 20 μήνες και στα κακουργήματα 5 χρόνια από τότε που παρέλειψε να υποβάλει ή υπέβαλε ανακριβή δήλωση.

Πώς ασκείται η ποινική δίωξη
• 
Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή της υπηρεσίας που διενήργησε τον έλεγχο (π.χ. ΣΔΟΕ, ΔΕΚ ή ΠΕΚ) ή Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Φορολογικών Ελέγχων καλεί το φορολογούμενο σε διοικητική επίλυση της διαφοράς.
• Αν ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, η ποινική δίωξη δεν αρχίζει προτού να τελεσιδικήσει η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.
• Αν δεν ασκηθεί προσφυγή, η ποινική δίωξη αρχίζει μόλις περάσουν 60 ημέρες για την άσκησή της.
• Εξαιρετικά, στα κακουργήματα αυτής της περίπτωσης, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος μπορεί να παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, χωρίς δηλαδή να αναμένεται τελεσίδικη απόφαση από τα διοικητικά δικαστήρια ή ακόμη και χωρίς να παρέχεται δυνατότητα συμβιβασμού στο φορολογούμενο.
Και αυτό γιατί οι διαφορές που ανακύπτουν στη φορολογία του εισοδήματος είναι πολύπλοκες και σύνθετες και δεν επιτρέπουν συνήθως τη διεξαγωγή ποινικής δίκης, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί από τα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια, η διαφορά.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όμως, όταν κατά την κρίση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η διαφορά ως προς το φορολογικό της κομμάτι είναι απλή και το αδίκημα που έχει τελεστεί τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, δηλαδή ο φόρος που δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, ο Εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, οπότε, επειδή πρόκειται για κακούργημα, μπορούν να εφαρμόζονται τα εξής:
• Αν δεν έχει παρέλθει η πενταετία του διαρκούς και αυτοφώρου από τότε που δεν υπέβαλε ή υπέβαλε ανακριβή δήλωση, ο αρμόδιος Εισαγγελέας πρωτοδικών μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψης.
• Ο συλληφθείς οδηγείται στον Εισαγγελέα το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από τη σύλληψή του.
• Αν κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανώς να διαπράξει και άλλα εγκλήματα μπορεί να διαταχθεί η προσωρινή του κράτηση (προφυλάκιση).
• Ακολούθως, διατάσσεται τακτική ανάκριση. Κατά τα λοιπά, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικαιοσύνης προκειμένου περί κακουργημάτων.
• Αν έχει παρέλθει η 5ετία του αυτοφώρου, ακολουθείται η ίδια διαδικασία πλην του εντάλματος σύλληψης από τον Εισαγγελέα.

ΑΔΙΚΗΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΟΝ ΦΠΑ Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.
• Από 1 - 3.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 10 ημερών.
• Από 3.000 - 75.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.
• Από 75.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.
Χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή στα πλημμελήματα 20 μήνες και στα κακουργήματα 5 χρόνια από τότε που δεν απέδωσε ή απέδωσε ανακριβώς Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κ.λπ.

Πώς ασκείται η ποινική δίωξη • Στα κακουργήματα η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται από το όργανο που έκανε τον έλεγχο αμέσως, χωρίς να παρέχεται προθεσμία για συμβιβασμό και ανεξάρτητα αν αυτός ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια.
Κατά τα λοιπά, ακολουθείται η ίδια διαδικασία (ανάλογα με το εάν έχει παρέλθει ή όχι ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος ως αυτοφώρου), που ακολουθείται και στα κακουργήματα του εισοδήματος.
• Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αμέσως και στα πλημμελήματα των αδικημάτων αυτών, όταν ο έλεγχος με βάση τον οποίο διαπιστώθηκαν είχε διαταχθεί για την ημερομηνία που διενεργήθηκε, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
• Στις άλλες περιπτώσεις των πλημμελημάτων, δηλαδή όταν το αδίκημα διαπιστώθηκε με τους κοινούς ελέγχους που διενεργούνται, η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται μέσα σε ένα μήνα, αφού περάσουν οι 60 ημέρες για το διοικητικό συμβιβασμό της διαφοράς.
• Στα πλημμελήματα, αν η ποινική δίωξη ασκηθεί μέσα στο χρόνο του αυτοφώρου (20 μήνες), ο εισαγγελέας κρίνει κατά πόσο θα τον παραπέμψει να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία δηλαδή χωρίς καμμία προδικασία στο ακροατήριο του μονομελούς ή του τριμελούς πλημμελειοδικείου, ανάλογα, συνήθως σε δικάσιμο μετά από 15 ημέρες.
• Αν έχει παρέλθει το 20μηνο του αυτοφώρου, τότε ο εισαγγελέας εάν δεν διατάξει προανάκριση, μπορεί να παραπέμψει τον κατηγορούμενο με κλητήριο θέσπισμα απευθείας στο ακροατήριο.

ΕΙΚΟΝΙΚΑ - ΠΛΑΣΤΑ - ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ Ο χαρακτήρας του αδικήματος παραμένει στιγμιαίος.
• Από 1 - 3.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών.
• Από 3.000 - 150.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.
• Από 150.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.

Πώς ασκείται η ποινική δίωξη • Στα πλημμελήματα, η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται μέσα σε 1 μήνα από την πάροδο άπρακτης της προθεσμίας διοικητικού συμβιβασμού, ανεξάρτητα αν ασκήθηκε προσφυγή στα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια.
• Στα κακουργήματα, η ποινική δίωξη ασκείται αμέσως, χωρίς να του παρέχεται προθεσμία για συμβιβασμό και ανεξάρτητα από το αν έχει ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια.
• Κατά τα λοιπά ακολουθείται η διαδικασία για τα μη αυτόφωρα πλημμελήματα και κακουργήματα.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1)
Στα αδικήματα των παρακρατούμενων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κ.λπ.), αν η κατακράτηση των οφειλόμενων φόρων δεν υπερβαίνει το ένα έτος και καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται. Επίσης, αν αυτός καταβάλει μετά τη συμπλήρωση έτους, αλλά προτού λήξει η διαδικασία του ποινικού δικαστηρίου στον πρώτο βαθμό, του επιβάλλεται ποινή μειωμένη.
2) Στα αδικήματα του εισοδήματος και των παρακρατούμενων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κ.λπ.) λαμβάνεται υπόψη για την επιμέτρηση της ποινής ως επιβαρυντικός παράγοντας, η διάρκεια της απόκρυψης ή της παρακράτησης.
3) Στα πλημμελήματα χωρεί μετατροπή ή αναστολή της ποινής, εφόσον διαπράττονται για πρώτη φορά. Δεν χωρεί μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής. Η μετατροπή της ποινής, στις περιπτώσεις που αυτό γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ και ανώτατο τα 100 ευρώ (αντί 3 ως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα).
4) Η διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν αρχίζει, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει κατά του Δημοσίου βέβαι η και εκκαθαρισμένη απαίτηση, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο επρόκειτο να ασκηθεί η ποινική δίωξη.
5) Στα κακουργήματα λαμβάνεται υπόψη για τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης, η καταβολή από τον κατηγορούμενο των οφειλομένων φόρων, τελών ή εισφορών με τις κάθε είδους προβλεπόμενες προσαυξήσεις, τέλη και πρόστιμα επί αυτών.

1/3/2011
Πηγή: http://www.in.gr/

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

παραταση φορολογικων δηλωσεων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2011 και του Ε9 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων:
Προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, για τους οποίους εφαρμόζεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και των λογιστικών γραφείων και γενικότερα προς διευκόλυνση των πολιτών, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, δίνεται παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους του άρθρου 62 του Ν.2238/94 (ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όσους απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ, από κινητές αξίες, από ακίνητα, τους κατόχους ΕΙΧ κ.λπ. χωρίς εισοδήματα, κ.λπ.), που λήγει την 1η Μαρτίου 2011 και ορίζεται η 4η Απριλίου 2011.

Η υποβολή των δηλώσεων αυτών ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα εργάσιμες μέρες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, με αρχή για το ψηφίο 1 την 4η Απριλίου 2011.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

28/2/2011
Πηγή: Υπ. Οικονομικών