Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα φθάσει το 25% έως το 2013 προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος εργασίας αλλά και την αδήλωτη εργασία. Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας µε «αντάλλαγμα» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 10% σε πρώτη φάση. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση και σε περιοχές, κλάδους και...
είδος ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα καθοριστούν µε υπουργική απόφαση.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ρύθμιση, οι επιχειρήσεις και (για πρώτη φορά) οι εργαζόμενοί τους που θα ενταχθούν, αλλά θα παραβιάσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής της ώρας προσέλευσης και της ώρας αποχώρησης από την εργασία, θα πληρώνουν πρόστιμα.

Πρόστιμο και τρίμηνη κατάργηση της έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν και όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν αλλά δεν χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα. Το ποσοστό έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι αρχικά 10% (θα οριστεί µε υπουργική απόφαση αν το όφελος θα επιμερίζεται στον εργοδότη και στον εργαζόµενο) και θα φτάσει σε βάθος χρόνου στο 25%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι Έλληνες εργαζόμενοι καταβάλλουν από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη. Από τα 50 ευρώ αύξηση, στην τσέπη του μισθωτού μπαίνουν τα 26, ενώ τα υπόλοιπα 24 ευρώ αφαιρούνται από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία! Oι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στην κοινωνική ασφάλιση διαμορφώνονται στην Ελλάδα στο 34% του συνολικού κόστους εργασίας έναντι 31% στην ΕΕ των «25».

Οι εισφορές, προκειμένου για μισθωτούς, υπολογίζονται σε ποσοστό επί του μισθού. Στους αυτοτελώς εργαζόμενους, οι εισφορές δεν εξαρτώνται από το εισόδηµά τους, αλλά είναι πάγιες και ομοιόμορφες και διακρίνονται απλώς σε κατηγορίες, ανάλογα µε το είδος της επαγγελματικής απασχόλησης των ασφαλισμένων.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων είναι κύριες ή δευτερεύουσες, ανάλογα εάν συνδέονται µε κανονική καταβολή αποδοχών ή άλλα περιστατικά. Κύριες εισφορές είναι αυτές που καταβάλλονται τακτικά, ενώ δευτερεύουσες αυτές που καταβάλλονται για τις πρόσθετες ή έκτακτες αποζημιώσεις, σε νεοδιορισμένους, στις αυξήσεις αποδοχών και τις προαγωγές, τα δικαιώματα εγγραφής, οι καταβολές για την αναγνώριση του γάμου, η συμμετοχή στις παροχές, οι κρατήσεις σε βοηθήματα ή επιδόματα και οι διάφορες ειδικές καταβολές.

Η εισφορά των ελεύθερων ή ανεξάρτητων επαγγελματιών σε σταθερά ποσά κυμαίνεται ανάλογα µε την κατηγορία ή την κλάση στην οποία έχει καταταγεί ο καθένας. Για την επικουρική σύνταξη το ποσοστό της εισφοράς των μισθωτών κυμαίνεται από 3% έως 5,5%, για ασθένεια από 1% έως 4% και για εφάπαξ παροχή 1% έως 5%.


25/2/2011
Πηγή: www.in.gr

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Δάνεια 120 εκατ. σε μικρές εταιρείες
Δάνεια έως 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, νεοϊδρυόμενες ή σε λειτουργία έως τρία χρόνια, με επιτόκιο που ξεκινά λίγο κάτω από το 3% θα χορηγούν από σήμερα οι τράπεζες Εθνική και Alpha Bank, στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie. Πρόκειται για την πρώτη φάση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, καθώς ακολουθούν και άλλες χρηματοδοτικές δράσεις Jeremie, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να διατεθούν στην αγορά εντός του 2011.

Δράσεις Η πρώτη δράση, «Nέα Επιχειρηματικότητα», που αρχίζει σήμερα, απευθύνεται σε επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό. Τα δάνεια θα έχουν περίοδο αποπληρωμής από 36 ως 72 μήνες και θα χορηγούνται για επενδύσεις ή επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται με τραπεζικά κριτήρια. Παρότι δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το είδος δραστηριότητας της επιχείρησης φαίνεται ότι το βάρος της δανειοδότησης θα δοθεί σε καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχείρησεις και όχι σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Οπως δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF) Richard Pelly, άμεσα ακολουθούν οι δράσεις Jeremie:

«Μικροδάνεια», συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. και αφορά σε χορήγηση δανείων ως 25.000 ευρώ με όρους αντίστοιχους της πρώτης δράσης, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Το προϊόν υπολογίζεται ότι θα διατεθεί στην αγορά ως τον Απρίλιο, καθώς ήδη τρέχει η πρόσκληση για την επιλογή των τραπεζών.

Ψηφιακή Στρατηγική, συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ για χορήγηση δανείων ως 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό ως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών. Αναμένεται να διατεθεί στην αγορά ως το Μάιο και να βοηθήσει περίπου 2.000 επιχειρήσεις.

Τέλος, το επόμενο τρίμηνο ακολουθούν, στο πλαίσιο του Jeremie, στοχευμένες προκηρύξεις, άνω των 30 εκατ. ευρώ για προϊόντα επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital), στοχευμένα στη στήριξη επιχειρήσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, νέες ή υφιστάμενες που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα. Τα προϊόντα θα εστιαστούν σε κεφάλαια σποράς (seed capital) και εκκίνησης (early stage).

Επενδυτικός νόμος O κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι στα μέσα Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ τον ίδιο μήνα θα εφαρμοστεί ο νόμος για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα με την ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων. Εξάλλου, τον Μάρτιο θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τη «Φιλική στο Επιχειρείν Ελλάδα» με 30 συγκεκριμένα σημεία-ανατροπές για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, Ως το τέλος του μήνα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο απλοποίησης της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων.

Το Jeremie είναι κοινοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω δανείων, συμμετοχών κ.λπ. όχι όμως επιδοτήσεων ή αλλων, μη επιστρεφόμενων ενισχύσεων. Σε όλες τις προωτοβουλίες Jeremie, οι κοινοτικοί πόροι καλύπτουν το 50% και το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από τις τράπεζες ή τους άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η επιλογή των τραπεζών γίνεται κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


23/2/2011
Πηγή: Ημερησία

Ιδρύεται η Οικονομική Αστυνομία, αναβαθμίζεται η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Η πρόληψη, η έρευνα και η καταστολή οικονομικών εγκλημάτων, ειδικά αυτών που τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας ή έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελούν την αποστολή της υπό ίδρυσης Οικονομικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στο ίδιο διάταγμα υπάρχει προβλέπονται ρυθμίσεις και για την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δυο υπηρεσίες θα λειτουργούν ως μιας αυτοτελής κεντρική υπηρεσία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια και θα υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, η Οικονομική Αστυνομία, «υπό την εποπτεία του καθ ύλην αρμόδιου Εισαγγελέα για το Οργανωμένο Έγκλημα, θα αποτελείται, στην εσωτερική της δομή, από τέσσερα τμήματα με ξεχωριστές αρμοδιότητες, ωστόσο συμπληρωματικές στη συνολική της δράση. Στο πλαίσιο αυτό θα αποτελείται από:

Το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και βλάπτουν ή απειλούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που επιφέρουν βλάβη στα έσοδα του δημοσίου και επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς
Το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που αφορούν στη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία.

Το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας που θα ασχολείται με τις παραβάσεις σε βάρος Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Περίθαλψης των πολιτών».

Σχετικά με την υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «αναδιοργανώνεται, βελτιώνεται και εξειδικεύεται η δομή, η αποστολή και ο ρόλος» της, όπως αναφέρει το Διάταγμα.

Στην αποστολή της συμπεριλαμβάνεται η πρόληψη, ή έρευνα και η καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα «που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση. Στη νέα της δομή, η ΔΗΕ θα αποτελείται από:

- Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που θα ασχολείται με τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης ή μέσω αυτών σε ολόκληρη τη χώρα,
- Tο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων που θα ασχολείται τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των ανηλίκων με τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας και αποθήκευσης
- Tο Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων που θα ασχολείται με τις υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων, που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και
- Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Τόσο η Οικονομική Αστυνομία όσο και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό επιστημόνων με γνώσεις στα χρηματοοικονομικά, στις φοροτεχνικές εφαρμογές, στις τραπεζικές εφαρμογές κ.α. καθώς και αστυνομικό προσωπικό. Το προσωπικό θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες.

«Με την ίδρυση της νέας υπηρεσίας επιδιώκεται η ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης και αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση τόσο του οικονομικού εγκλήματος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία, όσο και του ηλεκτρονικού εγκλήματος που έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις», συμπληρώνει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.


23/2/2011
Πηγή: www.in.gr

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Πληρώνουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη

Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης έχει η Ελλάδα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα τιμών της ΕΛΠΑ. Η μέση τιμή πάντως και για τα δύο καύσιμα παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, δηλαδή 1,593 ευρώ για την αμόλυβδη και 1,391 για το ντίζελ.

Με βάση τις τιμοληψίες, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης σημειώθηκαν στις χώρες:
- Ολλανδία: 1,657 €/λ, Ελλάδα: 1,593 €/λ, Βέλγιο: 1,559 €/λ, , Πορτογαλία: 1,511 €/λ Φινλανδία: 1,489 €/λ, Γαλλία: 1,483 €/λ , Ιταλία: 1,472 €/λ, Γερμανία: 1,476 €/λ κα , ενώ οι χαμηλότερες στη Λευκορωσία: 0,783 €/λ, το Κόσσοβο : 1,10€/λ, το Λουξεμβούργο: 1,253 €/λ , την Ισπανία 1,28€/λ, Αυστρία : 1,296 €/λ, την Εσθονία 1,217€/λ κα.

-Υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν αυτό το μήνα στην Ιρλανδία: 1,399€/λ, στην χώρα μας με 1,391 €/λ, το Βέλγιο: 1,386 €/λ , την Πορτογαλία με 1,369 €/λ, την Γερμανία με 1,354 €/λ, την Ιταλία: 1,357 €/λ, , τη Γαλλία: 1,323 €/λ, κα και η χαμηλότερη στην Λευκορωσία: 0,624 €/λ, στην Ανδόρα: 1,032 €/λ, το Λουξεμβούργο: 1,148 €/λ κα.


23/2/2011
Πηγή: www.sofokleousin.gr

Μικρής έκτασης αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Μικρής έκτασης αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει επιφέρει το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας προτάσεις που κατέθεσαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη διαβούλευση του προσχεδίου νόμου. Ακόμη, προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις , ώστε οι διατάξεις του νομοσχεδίου να κινούνται εκτός του πλαισίου των αρχών του δικαίου. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί για δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα...
Και στην τελική μορφή του σχεδίου νόμου νόμου βασική αρχή είναι ότι τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής θα τιμωρούνται αυστηρά.

Έτσι, το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, θα μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές όταν θα έχει τη μορφή κακουργήματος.

Η μετατροπή του αδικήματος σε διαρκές σημαίνει πρακτικά ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από ένα πόσο θα κρατείται και θα παραπέμπεται σε δίκη.

Ακόμη, θα διατηρηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την χώρα κ.λπ.) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση) στον φορολογούμενο, αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Αναφορικά με τους κατά προτεραιότητα ελέγχους για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών το τελικό νομοσχέδιο δεν θα αναφέρεται σε συγκεκριμένους επιτηδευματίες ή σε συγκεκριμένο ύψος εισοδημάτων.

Αλλαγή αναμένεται και στην διάταξη για την άρση του φορολογικού απορρήτου οφειλετών και παραβατών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα εμπεριέχει διατάξεις που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της σύνδεσης της μεταχρονολογημένης εξόφλησης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με την καταβολή του ΦΠΑ και της σύνδεσης της καταβολής ΦΠΑ με την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου.


9/2/2011
Πηγή: http://www.in.gr/

Συμψηφισμός οφειλών μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των παραγωγικών τάξεων συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο διατάξεις που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα μέσω της δυνατότητας τμηματικής καταβολή του ΦΠΑ και την διοικητική επίλυση των διαφορών.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οποιαδήποτε βεβαιωμένη και εκκαθαρισμένη χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου θα μπορεί να συμψηφίζεται υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο.
Παράλληλα, το νοµοσχέδιο διευκολύνει το Δημόσιο να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του πληρώνοντας µε ομόλογα. Με τον συμψηφισμό εκτιµάται ότι πολλές επιχειρήσεις θα ανακουφιστούν, καθώς θα απαλλαγούν από οφειλές τους προς το Δημόσιο και θα μπορέσουν να πάρουν φορολογική ενημερότητα. Επίσης, ο συμψηφισμός αφορά µόνο τον στενό δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι «βέβαιη και εκκαθαρισμένη χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, η οποία αποδεικνύεται µε τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο, συμψηφίζεται µε βεβαιωμένα χρέη αυτού προς το Δημόσιο».

Ειδικότερα μπορούν να συμψηφιστούν απαιτήσεις που αφορούν επιστροφές ή οφειλές ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, επιδοτήσεις του ΠΔΕ, γεωργικές επιδοτήσεις, αμοιβές για παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αγορές υλικών, αναλώσιμων και προμηθειών του Δημοσίου.
Ο συμψηφισμός προτείνεται με δήλωση του οφειλέτη που υποβάλλεται στη ΔΟΥ, ενώ μπορεί να ενεργείται και αυτεπάγγελτα, με πράξη του προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη.
Την ίδια στιγμή, σε τρεις δόσεις θα μπορούν στο εξής να πληρώνουν τον ΦΠΑ οι φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα, κατά την παραλαβή των εμπρόθεσμων περιοδικών δηλώσεων θα καταβάλλεται το 40% του οφειλόμενου ποσού και το υπόλοιπο 60% προσαυξημένο κατά 2% θα καταβάλλεται σε δυο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, µε ελάχιστη δόση τα 300 ευρώ.

22/2/2010
Πηγή: http://www.in.gr/